
Na Območno obrtno – podjetniški zbornici se zavedamo, da je v času, ki ni naklonjen za našo dejavnost, še kako pomembno, da se gostinci povezujejo med seboj in ustvarjamo nove kulinarične specialitete.
Prav tako je za nas izrednega pomena, da sodelujemo z lokalnimi pridelovalci in na naše jedilnike uvrščamo jedi, ki imajo osnovne sestavine pridelke iz naših krajev.
V zimskem času kuharji, nestrpno pričakujejo ta posebni goriški radič – sukenski regut, da lahko iz njega pripravljajo različne specialitete. Jedi pripravljene iz goriškega radiča zadovoljijo še tako zahtevnega dobrojedca.
Goriški radič je tako slasten, da se ga lahko pripravi v klasični solati s krompirjem, fižolom, jajcem in ocvirki, kot v hladnih in toplih jedeh. Odlično se ujema z mesom, testeninami, rižem, ribami. Z radičem se pripravljajo tudi sladice.
V letošnji sezoni goriškega radiča, smo se v sekciji za gostinstvo, živilstvo in turizem odločili, da skupaj s pridelovalcem mesnin in cvetličarko, predstavimo različne jedi in šopke iz goriškega radiča, saj mu nekateri pravijo tudi goriška vrtnica.
Združili smo se:
Bistro Marjo Šeše, Ošterija Branik, Gostilna pri Hrastu, Gostilna Štirna, Ošterija Žogica, Gostilna Winkler, Mesnine Peloz in Cvetličarna Nataša. da pripravimo »MESEC KUHINJE Z GORIŠKIM RADIČEM«, ki bodo potekali od 20. januarja do 20. februarja. 2022.
Roberta Fortuna, direktorica OOZ Nova Gorica:
Na OOZ Nova Gorica posebno pozornost namenjamo spodbujanju lokalnega ter povezovanju in sodelovanju med lokalnimi ponudniki ter pripravi promocijskih akcij za naše člane. Člani Sekcije gostincev, živilcev in turizma se redno srečujejo, strokovno izobražujejo in povezujejo. Veseli nas, da so se tokrat (v posebno oteženem času za to dejavnost) povezali v akciji promocije svojih jedi in drugih izdelkov iz goriškega radiča.
Tako nam ponujajo možnost za spoznavanje novih okusnih jedi iz goriškega radiča ter dodaten obisk njihovih lokalov v zimskih mesecih.
Spodbujajmo lokalno, obiščimo lokalne gostince in druge lokalne ponudnike!
Patricija Furlan, predsednica sekcije za gostinstvo, živilstvo in turizem pri OOZ Nova Gorica:
V sekciji za gostinstvo, živilstvo in turizem, se zavedamo, da na naših krožnikih ne smejo manjkati sestavine, ki so doma pridelane, saj podpiramo lokalno in se z pridelovalci v naši regiji povezujemo. Kot vsako leto do sedaj, smo se združili nekateri člani naše sekcije, da v teh neprijetnih časih, pripravimo jedi iz goriškega radiča, saj je povpraševanje po le tem. Že zgodaj jeseni smo si rezervirali to slastno vrtnino, z namenom, da zadovoljimo naše goste.
Vzgoja goriškega radiča je zahtevna, saj se le ta prične zgodaj spomladi in traja vse zimske dni, ko ga lahko ponudimo na krožniku.
Za vzgojo je potrebna prodnata obsoška zemlja, skrben izbor semen in veliko znanja in ljubezen do te vrtnine, saj vsa dela potekajo ročno.
Z zavedanjem, koliko dela in znanja je potrebno pri vzgoji te vrtnine, smo se odločili, da tudi gostinci namenimo tej zelenjavi, skrbno pripravljene jedi.
Vse znanje in veliko ljubezni smo vložili v pripravo jedi iz goriškega radiča:
- OŠTERIJA ŽOGICA
Lokacija: Soška cesta 52, 5250 Solkan Rezervacija: T 05 300 52 40 |
|
- GOSTILNA WINKLER LOKVE
Lokacija: Lokve 36, 5252 Trnovo pri Gorici Rezervacija: T 05 30 74 037 |
|
- BISTRO BAR MARJO ŠEŠE
Lokacija: cesta IX . korpusa 5, 5250 Solkan Rezervacija: T 05 59 79 269 |
|
- GOSTILNA PRI HRASTU
Lokacija: Kromberška ulica 2, 5000 Nova Gorica Rezervacija: T 05 30 27 210 |
|
- OŠTERIJA BRANIK
Lokacija: Branik 79 a, 5295 Branik Rezervacija: T 041 863 014 ali 05 305 76 06 |
|
- GOSTILNA ŠTIRNA
Lokacija: Opatje selo 42, 5291 Miren Rezervacija: T 05 398 55 90 |
|
Naj vam teknejo slastne jedi iz goriškega radiča!