MESEC KUHINJE Z GORIŠKIM RADIČEM - od 20. 1. do 20. 2. 2022

SEKCIJA GOSTINCEV PRI OOZ NOVA GORICA ZDRUŽENA V AKCIJI MESECA KUHINJE Z GORIŠKIM RADIČEM - od 20. 1. do 20. 2. 2022 - za razvajanje brbončic

02.02.2022

Na Območno obrtno – podjetniški zbornici se  zavedamo, da je v času, ki ni naklonjen za našo dejavnost, še kako pomembno, da se gostinci povezujejo med seboj in ustvarjamo nove kulinarične specialitete.

Prav tako je za nas izrednega pomena, da sodelujemo z lokalnimi pridelovalci in na naše jedilnike uvrščamo jedi, ki imajo osnovne sestavine pridelke iz naših krajev.

V zimskem času kuharji, nestrpno pričakujejo ta posebni goriški radič – sukenski regut, da lahko iz njega pripravljajo različne specialitete. Jedi pripravljene iz goriškega radiča zadovoljijo še tako zahtevnega dobrojedca.

Goriški radič je tako slasten, da se ga lahko pripravi v klasični solati s krompirjem, fižolom, jajcem in ocvirki, kot v hladnih in toplih jedeh. Odlično se ujema z mesom, testeninami, rižem, ribami. Z radičem se pripravljajo tudi sladice.

V letošnji sezoni goriškega radiča, smo se v sekciji za gostinstvo, živilstvo in turizem odločili, da skupaj s pridelovalcem mesnin in cvetličarko, predstavimo različne jedi in šopke iz goriškega radiča, saj mu nekateri pravijo tudi goriška vrtnica.

Združili smo se:

Bistro Marjo Šeše, Ošterija Branik, Gostilna pri Hrastu, Gostilna Štirna, Ošterija Žogica, Gostilna Winkler,  Mesnine Peloz  in  Cvetličarna Natašada pripravimo »MESEC KUHINJE Z GORIŠKIM RADIČEM«, ki bodo potekali od 20. januarja do 20. februarja. 2022.

 

Roberta Fortuna, direktorica OOZ Nova Gorica:

Na OOZ Nova Gorica posebno pozornost namenjamo spodbujanju lokalnega ter povezovanju in sodelovanju med lokalnimi ponudniki ter pripravi promocijskih akcij za naše člane. Člani Sekcije gostincev, živilcev in turizma se redno srečujejo, strokovno izobražujejo in povezujejo. Veseli nas, da so se tokrat (v posebno oteženem času za to dejavnost) povezali v akciji promocije svojih jedi in drugih izdelkov iz goriškega radiča.

Tako nam ponujajo možnost za spoznavanje novih okusnih jedi iz goriškega radiča ter dodaten obisk njihovih lokalov v zimskih mesecih.

Spodbujajmo lokalno, obiščimo lokalne gostince in druge lokalne ponudnike!

 

Patricija Furlan, predsednica sekcije za gostinstvo, živilstvo in turizem pri OOZ Nova Gorica:

V sekciji za gostinstvo, živilstvo in turizem, se zavedamo, da na naših krožnikih ne smejo manjkati sestavine, ki so doma pridelane, saj podpiramo lokalno in se z pridelovalci v naši regiji povezujemo. Kot vsako leto do sedaj, smo se združili nekateri člani naše sekcije, da v teh neprijetnih časih, pripravimo jedi iz goriškega radiča, saj je povpraševanje po le tem. Že zgodaj jeseni smo si rezervirali to slastno vrtnino, z namenom, da zadovoljimo naše goste.

Vzgoja goriškega radiča je zahtevna, saj se le ta prične zgodaj spomladi in traja vse zimske dni, ko ga lahko ponudimo na krožniku.

 Za vzgojo je potrebna prodnata obsoška zemlja, skrben izbor semen in veliko znanja in ljubezen do te vrtnine, saj vsa dela potekajo ročno.   

Z zavedanjem, koliko dela in znanja je potrebno pri vzgoji te vrtnine, smo se odločili, da tudi gostinci namenimo tej zelenjavi, skrbno pripravljene jedi.

 

Vse znanje in veliko ljubezni smo vložili v pripravo jedi iz goriškega radiča:

 

  1. OŠTERIJA ŽOGICA

Lokacija: Soška cesta 52, 5250 Solkan

Rezervacija: T 05 300 52 40

  • Regut ku če bet ( kuhan krompir, fižol, česen, ocvirki, poširano jajce) 10 EUR

 

  • Regutovi njoki po solkansko (njoki polnjeni s solkanskim regutam in skuto na sirovi kreme, prekrito z lardom) 12 EUR

 

 

 

  1. GOSTILNA WINKLER LOKVE

Lokacija: Lokve 36, 5252 Trnovo pri Gorici

Rezervacija: T 05 30 74 037

  • Črno – beli bleki z goriškim radičem  9 EUR

 

  1. BISTRO BAR MARJO ŠEŠE

Lokacija:  cesta IX . korpusa 5, 5250 Solkan

Rezervacija: T 05 59 79 269

  • Polnjen sukenski polpet (goveje mleto meso, masa iz krodegin, ohrovt, sukenski regut, jajce) 15 EUR

 

 

  1. GOSTILNA PRI HRASTU

Lokacija: Kromberška ulica 2, 5000 Nova Gorica

Rezervacija: T 05 30 27 210

  • Libova rdeča postrv na mehki polenti in radičevi kremi s tartufi  in rdečimi ikrami 18 EUR

 

 

  1. OŠTERIJA BRANIK

Lokacija: Branik 79 a, 5295 Branik

Rezervacija: T 041 863 014 ali 05 305 76 06

  • Jelenov carpaccio na goriškem radiču s popečenimi pinjolami – 12 €
  • Krompirjeva kremna juha z radičem in žlikrofi – 5 €
  • Polnozrnata rižota z gamberi in goriškim radičem – 12 €
  • Nadevani ravioli z mladim sirom v omaki goriškega radiča in domača panceta – 10 €
  • Fižolovi njoki s klobaso in radičem – 9 €
  • File svinjske ribice z radičevim štrukljem – 13 €
  • Goveja taliata na popečeni polenti in radiču – 16 €
  • Goriški radič z ocvirki, jajcem, fižolom in kuhanim krompirjem – 8 €
  • Sladoledna pravljica z goriško rožo – 5 €
  • Vaniljeva sestavljenka z radičem in pijanimi rozinami – 5 €

 

 

 

  1. GOSTILNA ŠTIRNA

Lokacija: Opatje selo 42, 5291 Miren

Rezervacija: T 05 398 55 90

  •  Štruklji napolnjeni s skuto in radičem v omaki iz terana in kraškega pršuta 12 EUR

 

  • Solata iz radiča, krompirja, jajca, ocvirkov in fižola 8 EUR

 

 

                             

 

 

 Naj vam teknejo slastne jedi iz goriškega radiča!

 

Galerija fotografij