Podjetniški vzor leta 2020 in 2021 iz vrst OOZ Nova Gorica

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na Brdu pri Kranju dne 17.3.2022 podelila priznanja najboljšim obrtnikom in podjetnikom zadnjih dveh let, saj so morali lani zaradi epidemije podelitev prestaviti. Ponosni smo, da imamo med člani OOZ Nova Gorica dva podjetniška vzora: PODJETNIŠKI VZOR LETA 2020 - OTON FILIPIČ - Senčila Ralux, d. o. o., Ravnica, Nova Gorica in PODJETNIŠKI VZOR LETA 2021 - KARMEN in PRIMOŽ KOMPARA - Vitanest trgovina in storitve, d. o. o., Nova Gorica.

17.03.2022
Brdo pri Kranju

OOZ Nova Gorica je med nominiranci imela kar dva svoja člana in sicer podjetje Ralux d.o.o. (Oton Filipič) za podjetnika leta 2020 in podjetje Vitanest d.o.o. (Karmen in Primož Kompara) za podjetnika leta 2021. Plakete so na prireditvi podeljevali predsednik OZS Branko Meh, predsednik Vlade RS Janez Janša, predsednik DZ RS Igor Zorčič in podpredsednik Vlade RS ter gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

 

PODJETNIŠKI VZOR LETA 2020 - OTON FILIPIČ - Senčila Ralux, d. o. o., Ravnica, Nova Gorica

Oton Filipič, direktor podjetja Ralux, je svojo dejavnost začel pred dobrimi tremi desetletji. Danes vodi uspešno družinsko podjetje, ki se lahko pohvali z zmerno in zanesljivo rastjo. Specializirani so za proizvodnjo in vgradnjo široke palete senčil za dom in profesionalno uporabo.

Usmerjeni so predvsem v visokotehnološke in dizajnerske izdelke od klasične do najmodernejše gradnje različnih arhitekturnih slogov s široko paleto napredne dodatne opreme. Dolgoletne izkušnje jim omogočajo razvoj inovativnih in elitnih izdelkov, ki zagotavljajo udobje in visoko uporabno vrednost, ki jo kupci začutijo skozi čas uporabe.

ISKRENE ČESTITKE!

 

PODJETNIŠKI VZOR LETA 2021 - KARMEN in PRIMOŽ KOMPARA - Vitanest trgovina in storitve, d. o. o., Nova Gorica

Karmen in Primož Kompara sta solastnika in direktorja družinskega podjetja Vitanest, ki je bilo ustanovljeno leta 1999 na osnovi dolgoletnih izkušenj s področja distribucije ogrevalnih in klimatskih naprav. Med prvimi v Sloveniji sta začela uvažati klimatske naprave ter tržiti in vgrajevati ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda, v zadnjem desetletju pa tudi prezračevalne naprave z rekuperacijo, s tem pa sta spisala eno najuspešnejših podjetniških zgodb na Goriškem.

Zavedata se pomena idealne klime za bivanje in delo v zaprtih prostorih, zato ponujata najboljše izdelke in najnovejše tehnologije vodilnih svetovnih proizvajalcev.

Svojo izjemno uspešno podjetniško pot vseskozi gradita na lastnih vrednotah, kijih prenašata v svoje podjetje in med svoje zaposlene.

ISKRENE ČESTITKE!

 

Uvodni nagovor je imel predsednik OZS Branko Meh, ki se je dotaknil tudi aktualnih razmer. »Komaj smo se rešili covid krize, se na žalost že soočamo z novo krizo, ki se odvija v Ukrajini. Cene energentov in surovin se dvigajo, nekaterim našim članom so se tako stroški energije povečali za več kot 300 odstotkov. Zato pričakujemo pomoč vlade povsod tam, kjer je to mogoče«. Meh je izpostavil tudi izjemno vlogo zbornice, saj je obrtnikom in podjetnikom pomagala v času epidemije. »Članom smo pomagali na področju zastopanja, informiranja in svetovanja. V najhujših časih, ko so bile storitvene dejavnosti omejene ali celo zaprte, se je naša zbornična družina povečala za več kot 2000 novih članov. Tudi nečlani so namreč spoznali, da smo le povezani lahko močnejši,« je zaključil Meh.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril pomen malega gospodarstva in izpostavil: »Zahvaljujem se vam za sodelovanje v teh kriznih časih. Gospodarstvu smo namenili 2,32 milijarde evrov, od tega eno milijardo za slovenski turizem.« Počivalšek je dodal, da mora biti dodana vrednost na zaposlenega višja. »Spodbude, ki smo jih vložili v vas, ste z obrestmi vrnili. Imamo tudi rekordno zaposlenost. To zgodbo o uspehu ustvarjate prav vi, obrtniki in podjetniki,« je še dodal Počivalšek.

Slavnostni govorec pa je bil predsednik vlade RS Janez Janša. »V lanskem letu smo imeli več kot 8-odstotno gospodarsko rast, kar je uspeh predvsem vas, obrtnikov in podjetnikov. Ocenjujem, da smo ukrepali pravočasno in učinkovito, rezultati pa so vidni v praksi. Veliko predlogov je prišlo prav s strani zbornice. Edino to, da ustvarjamo in imamo gospodarsko rast je realna osnova blaginje. Potrebni pa so interventni ukrepi na energetskem področju in na področju surovin. Smo v zahtevnem času, vojna v Ukrajini je spremenila vse. Vse te črne napovedi, kako bo zmanjkalo plina, nafte, hrane, je zgolj strašenje,« je med drugim poudaril Janša in napovedal, da lahko bolj optimistično gledamo na to, da se bodo ustavili boji v Ukrajini.

Priznanje Obrtnik leta OZS podeljuje že od leta 2003, zato je letos to že osemnajsti izbor, priznanje Podjetnik leta pa od leta 1991, letošnji izbor je tako že 28. po vrsti. OZS tudi na ta način skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnikov in podjetnikov ter obenem spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov.

Obrtnik leta 2020 je po izboru komisije postal kovinostrugar Matjaž Oven, podjetnik leta 2020 pa Marijan Hertiš iz podjetja Seltron. Priznanje za obrtnika leta 2021 je pripadlo orodnemu kovaču in lesarju Jožetu Krmelju, za podjetnika leta 2021 pa Tomažu in Metki Marovt iz proizvodno-uvoznega podjetja Marovt. Priznanje za najstarejšega obrtnika leta je šlo v roke Jožefu Lakiju iz Velike Polane, ki suho robo izdeluje že od leta 1967.

Galerija fotografij