PROMOCIJA POKLICEV – razširjamo obzorja osnovnošolcem s pomočjo naših članov

Promocija poklicev je tradicionalni dogodek, ki ga Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica organizira že 10 let. Postal je prava tradicija in obenem dodatna priložnost za učence, da lahko pridobijo praktičen vpogled v poklic, ki jih zanima. Letos bo potekal 14. februarja 2023.

14.02.2023
14:00

Kar 297 učencem iz kar 13-ih osnovnih šol je bilo nazadnje predstavljenih 18 različnih poklicev, in sicer direktno v obratovalnicah in podjetjih. Nazadnje je bilo največ zanimanja za poklic kozmetik, računalničar/računalniški tehnik, elektrikar/elektrotehnik in vojak, medtem ko za poklice, kot so tiskar, prodajalec,  zidar, slikopleskar, klepar/krovec, dimnikar, suhomontažer, kamnosek, ni bilo zanimanja.

Kaj se bo dogajalo letos? Ali se bo opazil drugačen trend zanimanja? Glede na ukrepe države in drugih akterjev, ki delujejo na zmanjševanju neskladnosti z vidika povpraševanja in ponudbe na trgu delovne sile, je sicer pričakovati, da bi do sprememb morali priti, čeprav se je potrebno zavedati, da gre za dolgoročen proces, še posebej v primeru poklicev, za katere ni toliko zanimanja ali t. im. deficitarnih poklicev, ki postajajo poklici prihodnosti, kot so npr. avtokleparji, strojni inštalaterji, elektrikarji ipd.