DAN PROMOCIJE POKLICEV PRITEGNIL 300 DEVETOŠOLCEV – TRENDI POKLICNE IZBIRE PRESENETILI TUDI DELODAJALCE

V središču mesta v Novi Gorici se je tokrat zbralo kar 300 devetošolcev 13 goriških osnovnih šol. V sodelovanju z več kot 40 podjetji in obrtniki smo tokrat bili pripravljeni predstaviti kar 90 poklicev, kateri so bili tokrat objavljeni kar na naši spletni strani, učenci pa so lahko izbirali, katerega si bodo v živo ogledali (oglejte si TUKAJ, kateri so bili na voljo). Od 90 poklicev se jih je po izboru, ki smo ga prejeli s strani vseh šol, predstavilo 50, kar na zbornici smatramo kot velik uspeh, saj je to enkrat več kot nazadnje, na drugi strani pa se zavedamo, da je potrebno še naprej promovirati in predstavljati tiste, ki prijav niso prejeli in za katere sklepamo, da morda med učenci še vedno niso dovolj poznani.

Ne pozabite si ogledati galerije fotografij, ki se nahaja pod besedilom!

22.11.2023

Tokrat smo se na Območni obrtno-podjetniški zbornici še toliko bolj angažirali, saj smo vsak posamezni poklic tudi dodatno opisali. Glede na to, da se še vedno soočamo z neravnovesjem na trgu delovne sile, je tema poklicev in karierne orientacije za vse nas še vedno področje, za katerega smatramo, da zahteva vztrajno komunikacijo in ozaveščanje, se pa obenem zavedamo, da se spremembe ne morejo zgoditi čez noč, zato smo veseli vsakega napredka, ki ga zaznavamo z vsako izvedbo dogodka. Majhne, a kljub temu za vse nas pomembne premike, smo zaznali tudi tokrat, in to na področjih, za katera nismo pričakovali prijav v takšnem številu.

TUDI ČE NE GREDO NA POKLICNO ŠOLO, IMA DOGODEK VISOKO DODANO VREDNOST ZA VSAKOGAR!

Dogodek, ki velja že za tradicionalnega, se je tudi tokrat otvoril z množičnim prihodom učencev pred občinsko stavbo in tako kot vedno doslej, je bilo okrog 14. ure že povsem v znamenju gneče. Zbralo se je namreč kar 300 učencev, kar je polovica vseh letošnjih goriških devetošolcev in kar obenem samo še dodatno potrjuje, da dogodek učenci v vedno večji meri prepoznavajo kot veliko priložnost. Poleg vseh informacij, ki jih prejmejo v šoli in na informativnih dnevih, pridobijo s takšnim dogodkom še tisti dodaten vpogled v dejansko delovno okolje, kjer se njihov izbrani poklic izvaja. Gre za neprecenljivo izkustvo, za katerega tudi same šole trdijo, da je v oziru karierne orientacije nenadomestljivo.

Tokrat sta nekaj spodbudnih besed vsem navzočim devetošolcem namenila tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, g. Primož Černic, in župan Mestne občine Nova Gorica, g. Samo Turel, ki sta predvsem izpostavila, kako pomembno je za vsakega posameznika, da izkoristi takšne priložnosti, ki samo še dodatno pomagajo pri tako pomembnih življenjskih odločitvah. Nekateri učitelji, kot tudi svetovalni delavci, ki so spremljali učence na dogodku, so med drugim poudarili, da je takšen dogodek ključen celo za tiste, ki so se že na nek način odločili pot nadaljevati na gimnaziji. Tovrstna doživetja, kot so sami dejali, namreč še dodatno širijo obzorja, saj izkustvo delovnega okolja pomeni tudi pridobivanje širše slike delovanja podjetij in organizacij, poklicev, ki v dejavnosti delujejo ter ne nazadnje spoznavanje delodajalcev, ki delujejo v naši regiji. Glede na stanje, ki ga doživljamo na trgu delovne sile in veliki potrebi po poklicno izobraženih kadrih, na zbornici upamo, da bo takšnega zanimanja s strani učencev v bodoče vedno več.

NEKATERE ŠOLE SO IZSTOPALE PO VELIKEM ŠTEVILU PRIJAV, DRUGE ZARADI IZJEMNO NIZKE UDELEŽBE

Dogodka se že leta udeležujejo šole vseh goriških občin, med katerimi: OŠ Frana Erjavca, OŠ Milojke Štrukelj, OŠ Solkan, OŠ Kanal, OŠ Deskle, OŠ Dobrovo iz Goriških Brd, OŠ Šempas, OŠ Dornberk, OŠ Renče, OŠ Miren, OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici, OŠ Čepovan in OŠ Branik. Vsekakor se zavedamo, da števila prijav ne moremo primerjati med seboj, saj so nekatere šole bolj številčne, druge manj, pa vendar zaznavamo drugačno zavedanje glede pomembnosti dogodka, saj pri nekaterih šolah beležimo skoraj polno zasedbo vseh učencev devetih razredov, medtem ko je pri nekaterih drugih opaziti, da se nekateri, morda tako na strani šole, kot morebiti in najbolj verjetno, na strani staršev, ne vključujejo dovolj. Takšen dogodek še zdaleč ni izguba časa, temveč neprecenljiva izkušnja, ki bo vsakomur predstavljala nepozabno izkustvo in mu morebiti celo spremenila življenje. Pohvaliti moramo predvsem veliko angažiranost OŠ Solkan, ki je na dogodek pripeljala praktično vse devetošolce, razen tistih, ki so bili odsotni zaradi bolezni. Šole, ki so izstopale zaradi nizke udeležbe in pri katerih bi želeli, da se pomembnosti dogodka zaveda večje število učencev (in staršev), pa so OŠ Dornberk (3 prijave) in OŠ Renče (4 prijave). Zavedamo se, da se dogodek odvija po pouku, zaradi česar se učencem ni potrebno udeležiti predstavitve poklicev in zaradi česar smo tudi beležili nekaj odstopov na dan dogodka, vendar pa smo obenem prepričani, da v kolikor bi zavedanje glede pomembnosti takšnega dogodka bilo večje, bi slika bila drugačna. Na zbornici si zato prizadevamo, da dogodek ustvarimo še bolj odmeven in da ga v očeh učencev, kot tudi šol, predstavljamo kot edinstveno priložnost, ki vsakemu učencu prinaša veliko dodano vrednost v kontekstu karierne orientacije in razvoja splošne razgledanosti.

TOKRAT SO TRENDI POKLICNE IZBIRE BILI DRUGAČNI KOT NAZADNJE

Med 50 poklici (od vseh 90 poklicev, ki so bili na voljo), ki so bili predstavljeni, je med obrtniškimi poklici tokrat zbornica beležila največ prijav za poklic kozmetika, kar sicer ni presenečenje, pa vendar. Prijav je bilo za dve tretjini manj kot nazadnje. Sledili so poklici s področja elektro dejavnosti, grafični in modni oblikovalci in ne nazadnje dejavnost gostinstva in turizma, ki je tokrat izjemno presenetila s kar 10% vseh prijavljenih. Ob tej priložnosti je pomembno poudariti, da je sekcija za gostinstvo in turizem OOZ Nova Gorica s številnimi uspešnimi goriškimi gostinci priredila pravcati dogodek v restavraciji Primula, kjer so devetošolce soočili z zanimivimi izzivi, predvsem pa jim podarili doživetja, katerih nedvomno ne bodo kar tako pozabili. Razlog za veselje pa so tokrat imeli tudi gradbinci s kar nekaj prijavami, čeprav še vedno, kot pravijo, se interesa ne kaže za poklice, ki ne zahtevajo višje ali univerzitetne izobrazbe, kot so tesar, krovec, zidar ipd. V primerjavi z zadnjim dogodkom, ko je zbornica beležila kar 50 prijav za programerje in informatike, se je tokrat beležila precejšnja razlika s samo 16 prijavami. Med avto serviserji se je izkazalo podobno število prijav kot na prejšnjem dogodku, in sicer z nedvomno večjim številom interesentov za mehanika kot za avtokleparja. Zelo pozitivno se je tokrat izkazalo za inštalaterje s področja energetike, številnih prijav pa so se veselili tudi frizerji, ki so morali učence zavoljo kvalitetnejše predstavitve razdeliti na dve skupini. Tokrat so presenetili tudi cvetličarji, kateri nazadnje niso sploh beležili prijav. Omembe vreden pa je interes učencev za kovinarsko dejavnost. S tem dogodkom se je Dneva promocije poklicev namreč prvič udeležila tudi Sekcija kovinarjev OOZ Nova Gorica, ki je predstavljala poklic mehatronika in beležila skoraj 10 prijavljenih!

Obrtniškim poklicem so se tudi tokrat na dogodku pridružili poklic policista, gasilca in vojaka, na novo pa so se predstavili tudi nekateri zdravstveni poklici, med katerimi so se učenci največ zanimali za poklic fizioterapevta, zdravnika, farmacevta in psihologa.

Zaradi vedno večjega zaznavanja potreb po kadrih, se vse več podjetij in inštitucij zaveda, kako pomembno je podpreti dogodke, ki skrbijo za dobrobit regije in razvoj gospodarstva. Tokrat bi se iskreno želeli zahvaliti vsem, ki so pristopili k projektu in podprli našo regijo na način, da so namenili svoj čas in energijo našim mladim upom. Zahvala gre naslednjim:

Grafika Soča, Copigraf, Cvetličarna Nataša in cvetličarna CVET, Apia, Evitas, MEGATERM, Mizarstvo Ferfolja, Urdih Transport, Rokava, Zidarstvo Simčič, GEO, KNAUF TEAM BEGO, GIPSAL, SEYFOR, Rolu, Kolektor, Kamnoseštvo Brezavšček, Gradnje SL, Rijavec Robert s. p., Jernej Golob, Avtodvigala Štakul, vodovodi in Kanalizacije Nova Gorica, INSTRUMENTATION TECHNOLOGIES, RTV servis, Šolski center Nova Gorica, Primorski tehnološki park, BUSINESS SOLUTIONS, CARPE DIEM, EDITOR, Frizerski salon Suzana, Frizerski salon Pavel, BM Zavese, ManiPediSpa, Restavracija Primula, Gostilna Žogica, Gostilna Termika, Ošterija Branik, Hoteli Winkler, Gostilna Bric, Vintola, A.B.C. Avto center, Nika Špika, MIB Metal, Policijska uprava Nova Gorica, Slovenska vojska, Gasilna enota Nova Gorica, Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca in drugi.

CILJI, KI JIH OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA NOVA GORICA ZASLEDUJE Z DOGODKOM

Ozaveščanje glede poklicev je le eden od številnih ciljev, ki jih s tem dogodkom zasledujemo. Njegov namen je namreč tudi doseganje interesa za delo v naši regiji in ne nazadnje, povezovanje mladih z lokalnimi delodajalci. Vsak proces se nekje začne in proces zagotavljanja zdravega ravnovesja lokalnega zaposlitvenega trga se začne pri mladih. Natančneje, pri tistih, ki se za poklicno smer še niso odločili, temveč jo šele raziskujejo.

Galerija fotografij