Intervju na radiu Robin s predsednikom OOZ NG, Primožem Černicem

4.1.2023 je radio Robin gostil našega predsednika OOZ Nova Gorica, Primoža Černica. Skozi pogovor, ki ga je vodila Martina Arčon, lahko prisluhnete zanimivim odgovorom podjetnika, ki ni le novopečeni predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, temveč tudi predsednik sekcije trgovcev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in večinski lastnik in direktor družinskega podjetja Apia. Spoznajte, čemu se je odločil za to pot in kaj je tisto, kar želi implementirati v času njegovega predsednikovanja. Prisluhnite pogovoru TUKAJ ali si preberite spodaj povzetek intervjuja.

11.01.2023

Primož Černic, novi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, v pogovoru z Martino Arčon, na njeno vprašanje glede razloga za kandidaturo, pravi, da je sicer že nekaj časa povezan z zbornico, tako v Novi Gorici, kot tudi v Ljubljani, vendar se je za ta izziv odločil predvsem zaradi same priložnosti, za katero je čutil, da ji je kos, tako zaradi izkušenj kot znanja, ki si jih je v vseh teh letih nabiral z vodenjem podjetja. Na vprašanje, kaj misli iz podjetja, ki ga vodi, prenesti na področje dela vodenja zbornice, je odgovoril, da predvsem ekipno delo, saj je dejstvo, da sam nikoli ne narediš toliko, kot bi sicer z ekipo. Predvsem se zaveda, da celotnega področja problematike ne pozna, zato je sodelovanje z odbori in s sodelavci, kateri so veliki strokovnjaki na svojih področjih, ključnega pomena.

Pogovor se je dotaknil tudi angažiranosti članov zbornice, ki zna biti za številne precejšen izziv, saj naj bi si težko vzeli čas za aktivnosti, ki potekajo izven njihove dejavnosti. Na vprašanje, kako jih bo motiviral in pripravil do tovrstnih sprememb, je Černic odgovoril, da je med člani veliko takšnih, ki časa sicer res nimajo, so pa nekateri zelo motivirani in ravno ta motivacija je tisti ključni element, na katerega se bo oprl. Torej podpirati tiste, ki so že motivirani in preko njih motivirati ostale. Na vprašanje glede vključevanja mladih v delovanje zbornice je dejal, da je iz tega vidika bil tudi že pomlajen sam upravni odbor, se pa zbornica med drugim posveča mladim tudi na drugih področjih, kot je to v primeru promocije poklicev, ki že vrsto let poteka v sodelovanju z izobraževalnimi institucijami. V pogovoru se je izpostavil tudi položaj malih gospodarstvenikov, ki naj bi uživali premalo spoštovanja, na kar je predsednik OOZ Nova Gorica odgovoril pritrdilno ter dodal, da so mala podjetja in obrtniki res premalo cenjeni, glede na vrednost, ki jo dajejo na posameznem področju. Kot sam pravi, vsaka mala dejavnost predstavlja velik del gospodarstva v naši državi, vendar se pogosto zgodi, da se ti mali gospodarstveniki morajo znajti sami, zato je zbornica tukaj, da jih poveže in deluje v njihovem interesu.

Govora je bilo tudi na temo obmejnega gospodarstva in težav, na katere Primož Černic tudi sam opozarja. Kot je dejal v intervjuju, ima obmejno gospodarstvo svojevrstno specifiko, poleg tega pa trenutno energetska kriza posega še dodatno v naše poslovanje in na tem področju postajamo nekonkurenčni. Dodaja, da lahko v bodoče pričakujemo močna povišanja cen energentov, kar posledično pomeni zmanjšanje dejavnosti. Odpuščanja kot pravi, so res tisto zadnje, o čemer podjetniki razmišljajo, saj se zavedajo, kakšno vrednost ima vsak posameznik, vendar pa se tudi zaveda, da v primeru nemogočih okoliščin ne govorimo več zgolj o odpuščanjih, temveč celo o zapiranju dejavnosti. Dodaja, da tu upa predvsem na ustrezne ukrepe vlade in njeno pomoč skozi ta predviden scenarij ter da bo gospodarstvo obvarovano tako kot je bilo v času COVID-19 krize, katero smo uspešno premostili ravno s pravimi ukrepi.

Na temo obmejne regije je Primož Černic izpostavil predvsem EPK (Evropska prestolnica kulture 2025), kjer vidi veliko priložnost za malo gospodarstvo, s katerim bi lahko našo dejavnost še okrepili in dodaja, da pričakuje od vseh institucij, ki se ukvarjajo z EPK, da tudi sami podajo smernice, in povedo, kaj želijo. Na vprašanje, ali je bila zbornica vključena v kakršne koli pogovore na to temo, Primož Černic pritrdi, vendar doda, da v manjšem obsegu, kot bi si sami želeli, čeprav je pa tudi res, da pogovori na to temo še sledijo.

Na vprašanje, kaj si želi za leto, ki je pred nami, pa predsednik OOZ Nova Gorica pove, da si želi predvsem konca te krize, nadaljevanja s poslovanjem v tej regiji ter da se vse, kar je bilo kdaj poklonjeno, povrne nazaj v gospodarstvo

 

Vir: zvočni posnetek radia Robin