Na eni strani mizerno plačani poklici, na drugi strani zaskrbljenost glede dviga minimalne plače

Medtem ko se na eni strani nekateri veselijo, da bodo z dvigom minimalne plače nekoliko lažje zadihali, so na drugi strani številni, ki jih ta sprememba skrbi…

06.01.2023

Na včerajšnji Tarči smo lahko prisluhnili problematiki, ki zadeva premalo plačane poklice, ki pa so za našo družbo nujno potrebni. Tu se najdejo na primer poklici v javnem sektorju, kot so kuharji v socialnovarstvenih zavodih, strežniki, čistilci, hišniki. V Sloveniji naj bi bilo kar 25.271 javnih uslužbencev, ki dela pod minimalno plačo, pa čeprav gre za poklice, ki jih nujno potrebujemo. V enem od prispevkov je bil tudi primer čistilke, ki po 40 letih delovne dobe ne doseže minimalne plače. Bil je podan tudi primer pomočnikov vzgojiteljev, kjer naj bi osnovna plača po skoraj petih letih delovne dobe bila nižja od minimalne. Kot je dejal minister za delo, Luka Mesec, najslabše plačani do sedaj niso dobili nič, zato je nujno, da se je minimalna plača dvignila vsaj za 100 evrov. Po njegovem mnenju si Slovenci želimo živeti v družbi, v katerih ne bo revnih in kjer bomo vsi v srednjem razredu, kar pomeni, da tudi ne bo ekstremnega bogastva, saj naj bi bila to dva obraza iste države.

Včeraj je bilo o dvigu minimalne plače govora tudi v oddaji 24 ur ZVEČER, kjer sta bila gosta predsednik OZS Blaž Cvar in predsednik sekcije za promet Peter Pišek. Poudarjajo, da je napovedani dvig večji, kot je bilo predvideno. Podjetja se namreč srečujejo z energetsko draginjo, zato naj bi bilo povečanje minimalne plače nad zakonsko določeno mejo dodatna obremenitev za podjetja.

Prvi, ki naj bi letos začutili, kakšne bodo posledice, so avtoprevozniki in kot pravi Pišek, so zaenkrat še konkurenčni tujim trgom ter da bodo to skušali vzdrževati, vendar pa pričakujejo pomoč države in o tem so tudi že spregovorili z ministrom Kumrom.

Blaž Cvar pri tem še dodaja, da je dialog med vlado in obrtniki ključne narave, saj mora gospodarstvo ostati v dobri kondiciji, kar pa je v tem času, ko se ne ve, kako se bo odzval trg na energetskem področju, še kako velik izziv.

Vir: MMC (Rtvslo), 24ur.com