Obrtna zbornica Slovenije zadovoljna z ukrepom vlade glede cen elektrike za mikro, mala in srednja podjetja

V petek, 30.12.2022, je vlada sprejela pomembno odločitev glede cen elektrike za mikro, mala in srednja podjetja. V GZS poudarjajo, da je vlada s sprejeto uredbo pokrila veliko večino podjetij ter s tem administrativno razbremenila javno agencijo Spirit Slovenija, ki bi morala sicer zbirati vloge podjetij za subvencijo.

03.01.2023

Omejitev cen bo veljala od 1. januarja do konca junija 2023 za omejeno količino električne energije, in sicer za 90 odstotkov porabe v enakem obdobju leta 2021. Najvišjo maloprodajno ceno za višjo dnevno tarifo je določila pri 217 evrih za megavatno uro (MWh), za nižjo dnevno tarifo pri 155,50 evra in za enotno tarifo pri 195 evrih.

Na GZS dodajajo, da je vlada s tem ukrepom med drugim sprostila sredstva, namenjena zagotavljanju likvidnosti podjetij, zato pričakujejo, da se bo vlada v začetku novega leta posvečala tudi reševanju problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki nimajo regulirane cene in so morala v zadnjem času elektriko odkupovati po izjemno visokih cenah.

Po sprejetju tega ukrepa, bodo lahko sedaj podjetja delovala pod podobnimi pogoji nabave elektrike tako na domačem, kot tudi na tujem trgu.

VIR: Rtvslo.si