Predstavitev in zasaditev primera zeliščnega vrta

Projekt LAS VZ-TRAJNOST - Vrtčevski otroci zasadili zeliščni vrt

14.09.2022

V Bukovici, tik ob stavbi Občine Renče-Vogrsko, je v torek, 13. septembra 2022 potekala praktična predstavitvena delavnica v sklopu projekta LAS – Z znanjem do trajnostne prihodnosti naravnih virov – VZ-TRAJNOST z naslovom »PREDSTAVITEV in ZASADITEV PRIMERA ZELIŠČNEGA VRTA«.

Predstavitev in zasaditev zeliščnega vrta je izvedla USTANOVA FUNDACIJA BiT PLANOTA, socialno podjetje, vendar pa sta Darijan Krpan in njegova desna roka Gaja Pavliha imela pridne, učljive in ubogljive pomočnike.

Predstavitvi in zasaditvi so se namreč pridružili vrtčevski otroci iz Vrtca v Bukovici, ki so najprej pridno poslušali in tudi odgovarjali na vprašanja Gaje Pavliha, ki je z animacijo pritegnila njihovo pozornost. Otroci so najprej napeto poslušali, spoznali kaj so zelišča, kaj potrebujejo za rast, za kaj vse jih lahko uporabljamo, katero orodje uporabljamo pri zasaditvi, podrobno je predstavila različne vrste zelišč, predvsem kako dišijo, otroke je spraševala kje so že »srečali« določene vonje, nato pa je dala še napotke o postopku in poteku zasaditve. Otroci so zelo aktivno sodelovali v pogovoru, odgovarjali na vprašanja, vonjali zelišča in otipali zelišča…. Aja, in povedali so tudi kaj ima nona v vrtu in da nono v vrtu rabi tudi lopato, in da je mama imela vijolične tulipane… in zobna pasta diši po enem zelišču…

Nato je sledila akcija = praktični del. O, to pa je užitek. Vsak je vzel otroško lopatko. Ampak to ni tako enostavno, saj so ene večje, druge manjše, pa tudi barva je zelo pomembna – nekateri imajo najraje rumeno, drugi rdečo, nekaterim pa to ni pomembno. In četica se je odpravila proti pripravljeni gredici – seveda eden po eden v vrsti in brez prehitevanja. Najprej so Gaji in Darjanu sledili na gredico dva po dva, da so se naučili kako posaditi zelišča - najprej so v izkopano luknjo dodali humusno zemljo, nato so zelišče vzeli iz saditvenega lončka ter ga posadili. Ko so ta »praktični preizkus« imeli že v »malem prstu«, so razposajeno, vendar še vedno pazljivo, da niso pohodili kakšnega zelišča, zasajali sadike po celem zeliščnem vrtu, spodbujali eden drugega…., skratka uživali.

Predstavitev in zasaditev avtohtonih zelišč ter njihova uporaba je bila vrtčevskim otrokom, kot eni od ranljivih skupin, prikazana na nivoju, ki je za take malčke primeren. Z animacijo, prenosom znanja in njihovim sodelovanjem, se jim je ta doživeti dogodek zagotovo vtisnil v lep spomin, ki jih bo spremljal tudi kasneje, ko bodo razvijali svoj odnos do okolja, narave in virov. In ko bodo vedeli več o Varstvu, si pridobili dovolj Znanja ter razumeli pojem TRAJNOST, potem bodo VZ-TRAJNI.

 

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija

Galerija fotografij

Samo še otroci pridejo
Tudi moj nono ima vrt
Poglejte jih kako pozorno poslušajo
Kako majhni listki in kako dišijo
Še zadnji napotki pred akcijo
Jaz bi rumeno lopatko, jaz pa rdečo
A tukaj se bomo igrali
Še malo moram zasuti. Kot bi zidal peščeni grad.
O, to je boljše od peskovnika in kako vse diši.